Tuesday, 13 March 2012

resepi tomyam putih : try this#

HAi everyone,

korang suka masak tak? Kadang2 mesti kita rasa macam malas kan. wake up , wake up girls di luar sana. nak jadi isteri orang mesti tahu masak taw. malu la dengan mak mertua nanti. HAHA> okay. hari nie first time aku masak tomyam putih. Mak aku cakap , LULUS. wootwoot.. bangga !

TOMYAM PUTIH

::: bahan2 yang diperlukan

1. 2 biji tomato yang telah dipotong


2. 1 mangkuk ayam yang telah dipotong kecil2


3. 3/4 batang serai yang diblender atau diketuk

4. 10 ekor udang

5. 5/6 ulas bawang putih yang diblender atau diketuk

6. 1 biji bawang besar yang dipotong dua
7. 2 biji limau nipis yang dibelah

8. 7 biji cili padi yang diketuk atau diblender

9. 2 mangakuk air

10. garam dan gula

11. 1 sudu besar asam jawa (tambahkan sikit air panas)

12. 7 helai daun limau purut diketuk atau diblender

13. 1 lobak merah yang telah dipotong dan juga bunga kubis

::: cara2 penyediaan

1. Tuangkan 2 mangkuk air ke dalam periuk
2. masukkan ayam , bawang putih, udang , lobak merah dan juga tomato
3. biarkan selama beberapa minit
4. masukkan air asam jawa dan kacau
5. masukkan pula serai, daun limau purut, bawang besar
6. besarkan api dan biarkan menggelegak selama beberapa minit
7. masukkan cili padi mengikut citarasa
8. masukkan gula dan garam secukup rasa
9. perah limau nipis
10. tutup api dan hidangkan


#selamat mencuba kepada new beginner. good luck


No comments:

Post a Comment